onsdag 29 januari 2014

Melodifestivalen 2014 - artistpresentationer

Alcazar – Blame It on the Disco

Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah



Alcazar är en av Sveriges mest etablerade och framgångsrika musikgrupper genom tiderna. Gruppen bildades 1998 och har uppträtt i Melodifestivalen ett flertal gånger.

2005 tog gruppen ett uppehåll, och Andreas Lundstedt gav sig ut på egen hand och presenterade Schweiz i Eurovision Song Contest. 2007 var han tillbaka i svenska Melodifestivalen, men det var inte förrän 2009 som gruppen återbildades och tävlade ”Stay the Night” i festivalen.

I år gör Alcazar comeback och med låten ”Blame It on the Disco”.

Fakta: Alcazar

Andreas LundstedtFödd: 20 maj 1972.
Bakgrund: Knivsta.
Ort: Stockholm.
Melodifestivalrutin: Som soloartist: 1996 – ”Driver dagg faller regn” (tvåa i finalen), 1997 – ”Jag saknar dig, jag saknar dig” (sjua), 2007 – ”Move” (sexa i deltävlingen), 2012 – ”Aldrig aldrig” (sjua i deltävlingen).
Med Alcazar: 2010 – ”Headlines” (Andra chansen), 2009 – ”Stay the Night” (femma), 2005 – ”Alcastar” (trea), 2003 – ”Not a sinner, nor a saint” (trea).

Therese MerkelFödd: 18 April 1970.
Bakgrund: Nyköping.
Ort: Stockholm
Melodifestivalrutin: Som soloartist: 1993 – ”Sjunde himlen” (kör bakom Lena Pålsson), 1997 – ”Jag saknar dig, jag saknar dig” (kör bakom Andreas Lundstedt), 2000 –  ”När filmen är slut” (kör bakom Avengers).
Med Alcazar: 2010 – ”Headlines” (Andra chansen), 2009 – ”Stay the Night” (femma), 2005 – ”Alcastar” (trea), 2003 – ”Not a sinner, nor a saint” (trea).

Lina Hedlund Född: 28 mars 1978.
Bakgrund: Kilafors.
Ort: Stockholm.
Melodifestivalrutin: Som soloartist: 2002 – ”Big time party” (nia i finalen), 2003 – ”Nothing can stop me” (utslagen i Andra chansen).
Med Alcazar: 2010 – ”Headlines” (Andra chansen), 2009 – ”Stay the Night” (femma).

I.D.A – Fight Me If You Dare

Låtskrivare: Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen


”Fight Me If You Dare” vann Allmänhetens tävling, till vilken upphovsmän som inte har något musikverk utgivet sedan tidigare kan skicka in sina låtar.

– Det känns riktigt roligt att få framföra det här bidraget med fräscha låtskrivare, säger I.D.A:s frontfigur, Ida Pihlgren.
Själv är Ida Pihlman rutinerad inom musiksammanhang. Hon blev ett känt ansikte genom sin medverkan i talangprogrammet Fame Factory 2005. Kort därefter fick hon skivkontrakt med Hitworks och släppte 2007 sitt debutalbum Code of Conduct med I.D.A, som hon och hennes band kallar sig.

”Fight Me If You Dare” är en rockig låt som handlar om revanschlusta.
– Vi hoppas att låten ska ge en power-känsla, för den är väldigt stark och direkt. Som en käftsmäll av rock och revansch. Hoppas att den ska ge lite styrka. Jag tror att en hel del kan identifiera sig med budskapet, säger Pihlgren innan bandet fyller i:

– Det är hårdrock blandat med lite pop. Det är kraftfulla refränger som smäller på ordentligt blandat med Idas väldigt speciella röst, som kommer ge en bra balansgång i låten och hela vårt framträdande.
Hennes speciella röst har även en speciell historia. Som liten skrek hon så ljust och högt att en döv släkting vid ett besök hos familjen plötsligt utbrast att han kunde höra henne.

Fakta: I.D.A

Ida Pihlgren Född: Den 4 oktober 1985.
Bosatt: Avesta.
Uppväxt: Avesta.
Melodifestivalrutin: Debutant.

Patrik Hallgren Funktion i bandet: Bas.

Ronny Westphal
Funktion i bandet: Gitarr.

Erik EklundFunktion i bandet: Trummor.

Janet Leon – Hollow

Låtskrivare: Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson, Louise Winter


Förra året lyckades inte Janet Leon ta sig till final från deltävlingen i Skellefteå. I år gör hon ett nytt försök med den känslofyllda låten ”Hollow”.
– Min låt handlar om tomheten som uppstår när man förlorar någon. För mimg betyder låten väldigt mycket. Jag tror att alla har förlorat någon, eller någonting, det kan vara vad som helst, som betyder väldigt mycket för en, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas att tittarna blir berörda och känner låten och vad den handlar om. Den är väldigt känslosam och jag hoppas att den förmedlar det.

I fjol lärde tittarna känna Janet Leon i Melodifestivalens tredje deltävling. Då slutade hon femma och missade finalplatsen till Ravaillacz.
– Jag känner att jag har så himla mycket mer att ge och jag skulle vilja visa en annan sida av mig. Det känns jättekul att vara med igen. Det är ett stort fönster ut till folks vardagsrum och man har chansen att beröra väldigt många människor. Det hoppas jag att jag kan göra.

Men Janet Leons artistkarriär började långt innan hennes debut i Melodifestivalen. Redan som 12-åring upptäcktes hon av Laila Bagge och blev en av medlemmarna i tjejbandet Play. Bandet fick stora framgångar och turnerade även i USA men 2004 splittrades gruppen.

2009 fick Janet Leon sitt genombrott som soloartist med hjälp av Laila Bagge, Andreas Carlsson och Anders Bagge i tv-serien ”Made in Sweden”. Sedan dess har hon haft rollen som Pink Lady i musikalen Grease och fått en stor hit med danslåten "Heartache On the Dancefloor" som låg i tio veckor på singellistan.

Fakta: Janet Leon

Född: 19 oktober 1990.
Bosatt: Stockholm.
Bakgrund: Göteborg.
Melodifestivalrutin: 2013 – "Hollow" (femma i deltävlingen och utslagen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar