torsdag 23 januari 2014

Melodifestivalen 2014 - artistpresentationer

Sylvester Schlegel – Bygdens son

Låtskrivare: Sylvester Schlegel


Vi känner igen honom från The Ark. Innan dess spelade han i Växjöbandet The Tambureens. Idag uppträder han solo. För Sylvester Schlegel innebär Melodifestivalen en möjlighet att nå ut med egenskriven musik.

”Bygdens son”, som alltså är skriven av Sylvester Schlegel själv, handlar om att rymma från sitt förflutna – en flykt han beskriver som omöjlig.
– Det är mitt livs historia på tre minuter i ett rasande tempo. Det handlar om min barndom fram till idag, väldigt kortfattat, förklarar han.

Sylvester Schlegel är ingen debutant i Melodifestivalen. Han medverkade 2007 med sitt band The Ark – och vann. Han beskriver perioden som en surrealistisk dröm och ställer sig tveksam till om det är en erfarenhet som kommer att stötta honom i första deltävlingen i Malmö.
– Det är ett väldigt kärt minne och vi hade väldigt roligt. Men det känns på många sätt som att jag gör det här för första gången.

Fakta: Sylvester Schlegel

Född: Den 22 Mars 1976
Uppväxt: Örebro     
Bosatt: Malmö
Melodifestivalrutin: 2007: The Ark – ”The Worrying Kind” (vinnare – slutade på 18:e plats i Eurovision Song Contest).


Helena Paparizou – Survivor

Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn



Redan år 2005 blev hon Europas drottning som vinnare av Eurovision Song Contest.
Då representerade hon Grekland. Nu – nio år senare och efter flera övertalningsförsök från Christer Björkman – är Helena Paparizou redo att delta i den svenska uttagningen till ESC.

– Jag vill inte låta Eurovision Song Contest 2001 eller 2005 påverka min medverkan här på Melodifestivalen. Här vill jag känna att det är min debut. Det här är min chans, och jag kommer göra det absolut bästa från mig. Jag hade varit väldigt väldigt lycklig om jag fick lov att representera Sverige, säger Paparizou som även slutat trea i ESC med Antique och Grekland 2001.
I Melodifestivalen 2014 tävlar 31-åringen med låten ”Survivor” som är skriven av Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn.

– Budskapet är att vara en överlevare. Jag tycker det är väldigt viktigt att man vaknar med den inställningen. Man vet inte vad som kommer komma under dagens lopp. Men man ska alltid vara förberedd och stark. När man väl känner att man kan nå botten så ska man veta att det är bara en själv som kan få upp en på topp igen. Därför måste man vara en överlevare.

Tidigare har Paparizou, som är bosatt i Aten, hela tiden avvisat tanken på att tävla i Melodifestivalen. Men artisten är inte helt ny i programmet. Paparizou har nämligen funnits med som mellanakt i finalen såväl 2006 som 2012. Då framförde hon ”My number one”, regerande vinnarlåten från ESC, respektive Eric Saades ”Popular”.

Den svensk-grekiska artisten inledde karriären som sångare i gruppen Antique 1999. Tillsammans med barndomsvännen Nikos Panagiotidis knep duon bronsplatsen för Grekland i Eurovision Song Contest 2001 med låten ”Die for you”.

Fakta: Helena Paparizou

Född: Den 31 januari 1982.
Bosatt: Aten, Grekland.
Uppväxt: Göteborg.
Melodifestivalrutin: Som mellanakt i finalen av Melodifestivalen 2006 och 2012. Vinnare Eurovision Song Contest 2005 för Grekland (”My Number One”). Trea i Eurovision Song Contest 2001 för Grekland (Antique – ”Die for you”).

JEM – Love Trigger

Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Julimar Santos


Resan för JEM började med en fjärdeplats i X Factor 2012. Jeremie Yumba, Elli Flemström och Mergime Murati sökte till musiktävlingen som enskilda artister och hade inga tankar på att bilda grupp. Jurymedlemmarna såg att de tre sökande hade potential att göra något bra tillsammans och skapade därför gruppen JEM.

Nu deltar de i Melodifestivalen med ett bidrag som har samma upphovsmän som ”Euphoria”, vilket har en lugnande inverkan på trion.
– Det känns tryggt att ha Peter Boström och Thomas G:son som har skrivit låten, säger Mergime Murati.

”Love Trigger” är en energisk partylåt, som JEM hoppas ska fylla publiken med glädje.
– Själva låten vill vi att folk ska känna sig glada och varma i kroppen av, att de ska få myror i brallan och ha svårt att sitta still, säger Jeremie Yumba.

Fakta: JEM

Jeremie YumbaFödd: Den 19 januari 1993.
Bosatt: Linköping.
Uppväxt: Linköping.
Övrigt: Har tränat gymnastik och kan göra volter.
Melodifestivalrutin: Debutant.
Elli FlemströmFödd: Den 9 juli 1990.
Bosatt: Gimo.
Uppväxt: Östhammar.
Övrigt: Har tränat karate.
Melodifestivalrutin: Debutant.
Mergime MuratiFödd: Den 20 december 1992.
Bosatt: Hörby.
Uppväxt: Hörby.
Övrigt: Deltog som 16-åring i Polifest, Kosovos motsvarighet till Melodifestivalen, och vann priset Bästa framförande på scen.
Melodifestivalrutin: Debutant.

svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar