tisdag 28 januari 2014

Melodifestivalen 2014 - Artistpresentationer

CajsaStina Åkerström – En enkel sång

Låtskrivare: CajsaStina Åkerström



Hon fick en jättehit med låten ”Fråga stjärnorna” på mitten av 1990-talet och har hittills gett ut 12 album. Hennes musikaliska register är stort och hon sjunger lika gärna pop som tolkar visor.
Hennes namn har vid ett flertal tillfällen intresserat i Melodifestivalsammanhang, men varje gång hon blivit tillfrågad att delta har hon valt att tacka nej.

– Det är först på senare år som jag har lekt med tanken att jag själv skulle kunna vara med, eftersom det har utvecklats till ett forum för så många genrer. Alla får rum, säger CajsaStina Åkerström.

Att det skulle bli med en egenskriven låt var en förutsättning för att ställa upp i Melodifestivalen 2014. Hon tror att låten kommer att sticka ut, såväl melodiskt som textmässigt.
– Låten handlar om möten och är delvis självbiografisk. Det är en ballad.

Fakta: CajsaStina Åkerström

Född:  Den 16 augusti 1967.
Bosatt: Kalmar.
Uppväxt: Stockholm.
Övrigt: Hon är dotter till den kände vissångaren Fred Åkerström.
Melodifestivalrutin: Debutant.

Ace Wilder – Busy Doin' Nothin'

Låtskrivare: Ace Wilder, Joy Deb, Linnea Deb


Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon egentligen heter, är född i Sverige men uppvuxen i Florida. Det var när hon flyttade tillbaka till Sverige som hennes musikaliska bana tog fart. Hon började i trion Paper Moon Dragon och gjorde efter bandets splittring internationell karriär som låtskrivare.

I Melodifestivalen axlar hon båda rollerna som artist och låtskrivare, eftersom hon själv är en av upphovsmännen till ”Busy Doin’ Nothin’”.
 – Låten är lättsam och ska påminna om att man inte behöver ta så seriöst på allting, säger hon.
Det äkta paret Linnea och Joy Deb har skrivit låtar till Melodifestivalen förut. De deltog i låtskrivandet till bidraget ”Soldiers” som framfördes av Ulrik Munther i Melodifestivalen 2012 samt i förra årets vinnarlåt ”You”  med Robin Stjernberg.

Ace Wilder vill skapa energi på scen genom att underhålla publiken.
– Jag vill lämna tittarna med en känsla av glädje. Jag vill att de ska komma ihåg dansen, kläderna och mig, såklart, säger hon.

Fakta: Ace Wilder

Född: Den 23 juli 1982.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Florida (född i Sverige).
Melodifestivalrutin: Debutant.


dr. alban & Jessica Folcker – Around the World

Låtskrivare: dr. alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm


Jag och Jessica har känt varandra i många år. Jessica jobbade i min klädbutik som jag hade i slutet av 80- och början av 90-talet. Hon var runt 14-15 år då och var en riktigt bra försäljare, säger Dr Alban.
Därefter har duon tagit med sig samarbetet in i musikstudion i många år – bland annat har Folcker körat på flera Alban-produktioner.

Men nu gör de för första gången gemensam sak i Melodifestivalen. För Dr Alban, som flyttade från Nigeria till Sverige 1979 och studerade till tandläkare, blir det debut i tävlingen. Jessica Folcker har gjort två försök tidigare - men blivit utslagen i deltävlingen båda gångerna.

– Vi fick en fantastisk låt som en gemensam vän har skrivit med tanke på oss. Och vi gillade den så mycket att vi tackade ja, säger Folcker om duons bidrag ”Around the World”.
Och att firma Alban-Folcker är samspelt märks inte minst i de intervjuer de ger till svt.se/melodifestivalen. Här förklarar Folcker hur de analyserat sin låt i parametrar:
– Vi satte 75 % på show för att det är precis det vi kommer bjuda på. Glädje, härlighet, gung, kärlek, säger Folcker innan Alban fyller i:
– Och nostalgi!

Jessica Folcker vill förmedla en glädjeexplosion.
– Vi känner att det är så fantastiskt kul och ett fantastiskt tillfälle att stå där i Göteborg tillsammans och framföra den här låten, säger Folcker innan Alban – återigen – fyller i:
– Med lite gung!

Dr Alban flyttade till Sverige 1979 och sedan 1988 är han tandläkare. Han fick sitt genombrott 1990 och har sålt tiotals miljoner skivor i världen, bland annat hitsingeln ”Hello Africa”. I slutet av 90-talet bildade han kvartetten ”Friends in Need” tillsammans med vännerna Mattias Frisk, Tomas Brolin och Björn Borg. De gav ut låten ”Alla vi”, där klassiska Alban-citatet ”det är stabilt” fick fotfäste.

Folcker albumdebuterade 1998 med ”Jessica” som skrevs av henne själv och Max Martin. Skivan nådde framgångar i Europa. Dansremixen av ”To Be Able to Love” nådde så småningom topp tio på Billboards danslista. Folcker har även jobbat som fotomodell.

Fakta: Alban Uzoma Nwapa

Född: 26 augusti 1957.
Bakgrund: Oguta, Nigeria.
Ort: Stockholm.
Melodifestivalrutin: Debutant.

Fakta: Jessica Folcker

Född: 9 juli 1975.
Bakgrund: Täby, Stockholms län.
Ort: Täby, Stockholms län.
• Melodifestivalrutin: 2005 – ”Om natten” (utslagen i deltävlingen), 2006 – ”When love's comin' back again” (utslagen i deltävlingen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar